ÚČINKY A DEFICIT VITAMÍNU K

 

Vitamín K je mimořádně důležitý pro srážení krve. Bez něj bychom mohli vykrvácet. Vitamín K však není jen jeden vitamín, je to skupina tří vitamínů (K1, K2, K3), které jsou rozpustné v tuku. Tělo potřebuje tuto skupinu vitamínů přijímat pravidelně a v malých dávkách. Lidský organizmus si bohužel tyto látky sám vyrobit nedokáže.

krv

Když naše tělo zpracovává vitamín K1, tak je postup následující: K1 nejprve putuje do tlustého střeva, kde se jeho forma přemění na vitamín K2, odtud přechází do tenkého střeva, které ho absorbuje a odtud cestuje do celého těla. Zásoby vitamínu K2 se ukládají v tukových tkáních a v játrech.

Vitamín K může reagovat různě v kombinaci s různými léky, jako jsou například tablety na hubnutí, léky na snížení cholesterolu nebo antibiotika. Proto byste se měli před zahájením užívání jakýchkoliv doplňků výživy poradit se svým lékařem.

Účinky vitamínu K

Jak jsme již zmínili v úvodu, vitamín K má vliv na srážlivost krve. Při jeho výrazném nedostatku bychom při úrazu mohli vykrvácet. Nedostatkem tohoto vitamínu však trpí pouze malé procento dospělých lidí na celém světě. Deficit vitamínu K je ale poměrně častý u novorozenců. Dávka vitamínu K se tedy dává lidem, kteří trpí špatnou srážlivostí krve a v těle také zabezpečuje zdravé a silné kosti. Díky tomu pomáhá předcházet zlomeninám a naše kosti jsou odolnější.

Jistá studie ukázala, že mezi zdravými lidmi nad 70 let měli ti s nejvyšší hladinou vitamínu K v krvi lepší kognitivní schopnosti, jako například výbornou paměť.

Vitamín K může také pomáhat předejít vysokému krevnímu tlaku tím, že v tepnách na místech, kde se usazuje přespříliš minerálů, pomáhá předejít mineralizaci, což umožňuje krvi téci volně a bez překážek.

Nabídku našich vitamínů K si můžete prohlédnout zde.

tlak

Nedostatek vitamínu K

Nedostatkem vitamínu K můžete trpět zejména když:

  • trpíte onemocněním, které postihuje váš trávící trakt
  • užíváte léky, které zhoršují vstřebávání vitamínu K
  • trpíte podvýživou
  • užíváte alkohol v nadměrném množství

Nedostatek vitamínu K způsobuje:

  • zvýšenou tvorbu modřin
  • špatnou srážlivost krve a zvýšenou krvácivost
  • řídnutí kostí

Když má novorozenec nedostatek vitamínu K a následkem toho slabou srážlivost krve, může mít i malá nehoda tragické následky. Proto se všem novorozencům dává po narození injekce s vitamínem K.