NĚKOLIK TIPŮ JAK NA OPALOVÁNÍ

Letní aktivity na slunci s sebou přinášejí mnoho příjemného. Jednou z těchto aktivit je také opalování. To však s sebou přináší určitá rizika, o kterých jste možná nevěděli. Pokožka vystavená intenzivnímu UV záření často vysychá, praská, tvoří se na ní pigmentové skvrny, je oslabená a urychluje se její stárnutí. Spálená pokožka představuje také zdravotní riziko.

Každý z nás se s tím již setkal. První sluneční paprsky nás vytáhnou do přírody, do lesa, na hory nebo k vodě. Těšíme se z hřejivých paprsků a zapomeneme při tom na to, jak nebezpečné dokáží být.

 

Není to jen zčervenalá pokožka, která nás trápí. Podstatná je také bolest spáleného místa, která nám signalizuje problém. 

Je potřebné starat se o pokožku před, v průběhu a také po tom, kdy je pokožka vystavena extrémním podmínkám. Ať už je to chlad, teplo, vlhko nebo zmiňované sluneční záření.

 

Vitamíny B, B3 a B12

Komplex vitamínů skupiny B, včetně B12 a kyseliny listové, které vám dodají energii a zabezpečí správnou funkci metabolizmu. Vitamín B3 pomáhá udržet v pokožce vodu a zabraňuje jejímu vysychání. Vitamín B12 přispívá k minimalizaci a regulaci tvorby tmavých pigmentových skvrn.

 

 

Vitamíny C a D

Pokud je pokožka vystavena slunečnímu záření, je pro ni velmi podstatný také vitamín C. Tento antioxidant je nejznámější a nejvíc rozšířený. Když je ale pokožka vystavena UV záření, dokáže významně snížit jeho hladinu. Naopak tvorba vitamínu D se pomocí slunečních paprsků zvyšuje, není to však v dostatečném množství pro potřeby lidského organizmu. Vitamín C se zároveň zapojuje v procesu tvorby kolagenu, který je významný pro pevnost a pružnost pokožky, ale také vnitřních orgánů, šlach a vaziv. Vitamín D ovlivňuje vstřebávání vápníku a fosforu, působí antikarcinogenně a je účinný při léčbě některých onemocnění kůže.

 

 

Vitamín E

Dalším významným antioxidantem, který vám prospěje při intenzivním vystavení slunečnímu záření nebo při opalování, je vitamín E. Pomáhá redukovat volné radikály a významně přispívá k ochraně buňkových membrán. Na pokožce se projeví zlepšením textury a zpomalením jejího stárnutí. Navíc ve spojení s vitamínem C prodlužuje přetrvávání pigmentace kůže, což znamená, že vaše opálení si užijete mnohem déle.