CO JE TO ZELENÁ KÁVA

Co je to zelená káva

Zelená káva je pojmenovaná podle zelené barvy kávových bobů, ze kterých se vyrábí. Jsou to stejné boby, ze kterých se vyrábí i obyčejná káva, jen nejsou pražené. Zelená káva však nechutná stejně jako běžná káva, má mnohem jemnější chuť, která připomíná spíše čaj než kávu. Kávové boby obsahují kyselinu chlorogenovou, která se ale pražením kávových zrn vytrácí. Právě tato látka je silným antioxidantem, kvůli kterému dávají lidé zelené kávě přednost před černou praženou. Při dlouhodobé konzumaci zelené kávy může kyselina chlorogenová posilnit váš imunitní systém, může pomoci předejít například ateroskleróze nebo nádorovým onemocněním.

                                  zelena_kava_clanok (1)

Ani přípravou se zelená káva od pražené neliší a pokud ano, tak pouze tím, jak tvrdá nepražená zrna zelené kávy jsou. Zelenou kávu si připravíte jednoduše do šálku spojením ideálně dvou lžiček pomleté zelené kávy a vroucí vody. Po chvilce můžete kávu scedit nebo pít tak, jak je. Láká vás vyzkoušet její účinky a jemnou chuť? Nabídku zelených káv neleznete zde.

Zelená káva a hubnutí

Dalším důvodem, proč zelená káva nabírá na popularitě, je její schopnost podpořit nebo zrychlit hubnutí. Tuto schopnost má taktéž díky kyselině chlorogenové. Kyselina chlorogenová ale není zázračným elixírem na hubnutí. Nicméně, i při nezměněném stravovacím režimu dokáže zrychlit spalování tuků, cožhubnutí napomáhá. Netřeba se však spoléhat pouze na účinky zelené kávy, ta by měla být jen jakýmsi doplňkem k vyvážené stravě. Pokud chcete zhubnout, základem by měla být zdravá vyvážená strava plná vitamínů a dostatek pohybu.

Kromě zrychleného spalování tuků vám však při redukci hmotnosti může zelená káva pomoci také svou schopností vyrovnávat hladinu cukru v krvi a dokáže také navodit pocit sytosti.
Především díky své schopnosti regulovat hladinu cukru v krvi, se zelená káva doporučuje nejen lidem s nadváhou, ale také lidem s cukrovkou. Kromě benefitů zelené kávy pro hubnutí, které čerpá z kyseliny chlorogenové, podporuje zelená káva hubnutí také díky obsahu kofeinu.

Začněte ráno zelenou kávou

Lákají vás benefity, které nabízí zelená káva, ale nevíte si představit den bez nakopnutí kofeinem? Nebojte se, pražená zrnka běžné kávy a nepražená zrnka zelené kávy se v obsahu kofeinu příliš neliší. Šálky zelené a pražené kávy obsahují přibližně stejně kofeinu a to cca 85 mg.

zelena_kava_clanok

Dávejte však pozor na to, abyste to s kofeinem nepřeháněli, protože nadbytek kofeinu může způsobit zhoršení koncentrace, třesavku, bušení srdce a dokonce také stavy úzkosti. Jeden standardní šálek ráno by vás měl příjemně nakopnout minimálně na 3-4 hodiny.

Benefity zelené kávy:

  • zrychluje trávení a metabolizmus
  • snižuje apetit
  • obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před stárnutím
  • díky kofeinu bojuje proti únavě
  • snižuje pravděpodobnost rozvoje cukrovky